Mersinliler neredeyse her gün kirli hava soluyor.
Mersinliler neredeyse her gün kirli hava soluyor.
Havanın kirli olduğu gün sayısının artarak sınır değerleri aştığı Mersin’de uzmanlardan uyarı geldi.
ÇMO Mersin Şube Başkanı Sinan Can:
“Yılda 35 günden fazla kirli gün olmaması gerekirken, bütün istasyonlarımızda 35 günden fazla kirlilik olduğu ortaya çıktı”
MERSİN – Kirli hava gün sayısının artarak sınır değerleri aştığı Mersin’de uzmanlardan uyarı geldi. Çevre Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Sinan Can, Mersin’in giderek artan bir hava kirliliği ile karşı karşıya olduğunu belirterek, “Bir yılda 35 kirli günden fazla olmaması gerekirken, daha çok olduğu ortaya çıktı. Tüm istasyonlarımızda 35 günden fazla kirlilik.”
Mersin’de açıklanan hava kirliliği raporu, Mersin halkının yılın hemen her günü kirli hava soluduğunu ortaya koydu. Konuyla ilgili konuşan Çevre Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Sinan Can, 2018 yılından bu yana Mersin’de her yıl hava kirliliği olan gün sayısını açıkladıklarını söyledi. Kirlilik açısından 2 parametreyi dikkate aldıklarını kaydeden Can, şunları kaydetti: “Partikül madde 10 değeri ve partikül madde 2,5 değeri. Ulusal mevzuatımıza göre partikül 10 değerimiz 50 g/m3 (mutlak nem) sınır değeridir. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre 15 g/m3. madde 2.5’in değerine bakın, DSÖ’nün sınır maliyeti 5 g/m3 ve ulusal sınır fiyatımız yok.Geçtiğimiz yıllarda Türkiye’de partikül madde 2.5 değeri ölçülmezken, ölçülmeye başlandı. Türkiye’de hava kirliliğini ölçen 550 istasyon bulunmaktadır 7 tanesi Mersin’de bulunmaktadır. Akdeniz ölçüm istasyonunda 358 gün kirletici türü PM10 kirletici türü, ulusal sınır değerine göre 301 gün kirli gün olduğu görülmektedir. es, 358 gün ölçüm yapılmış ve DSÖ sınır değerleri dikkate alınarak ölçülen tüm günlerde Ulusal mevzuattaki sınır değerlerimizle karşılaştırıldığında Huzurkent istasyonunda yılda 345 gün ölçülen fiyatların 180 günü kirlidir. hava ölçümleri yapıldı. İstiklal istasyonunda 229 gün, Yenişehir istasyonunda 202 gün, Tarsus istasyonunda 244 gün, Toroslar istasyonunda 109 gün ve Taşucu istasyonunda 48 gün olduğu gözlemlendi. Ölçüm yapılan tüm istasyonlarda kirli gün sayısının yılda 35 kattan fazla olduğu gözlemlenmiştir. DSÖ sınır değerine göre Huzurkent istasyonunda 345 gün, İstiklal istasyonunda 361 gün, Tarsus 354, Taşucu 303, Toroslar 347 ve Yenişehir istasyonunda 360 gün kirli hava oluştuğu görülüyor.
“Mersin’de artan bir hava kirliliği ile karşı karşıyayız”
Partikül madde 2.5 verilerini anlatan Can, “Akdeniz, Huzurkent, İstiklal ve Tarsus istasyonlarında partikül madde 2.5 sınır değer ölçümü yapıldı. 2022 yılında Akdeniz istasyonunda 268 gün, Huzurkent istasyonunda 350 gün, İstiklal ölçüm istasyonunda 358 gün oldu. , ve Tarsus ölçüm istasyonunda.DSÖ’nün verilerine göre 2022 yılında Mersin halkı neredeyse yıl boyunca kirli hava soludu.Bir önceki yıla ait bilgileri karşılaştırdığımızda ne yazık ki Mersin’de artan bir hava kirliliği ile karşı karşıyayız. Yılda 35’ten fazla kirli gün yok, olması gerekirken tüm istasyonlarımızda 35 günden fazla kirli gün olduğu ortaya çıktı” dedi.
“Vatandaşlarımız her bulduklarını yakmasın”
Acil önlem alınması gerektiğinin altını çizen Can, “Hava kirliliği konusunda bilgiler net. Çevre yönetimi ve şehir planları açısından iki teklifimiz var. Çevre yönetimi kapsamında da ihtiyacımız var.” atıklarımızı geri dönüştürmek ve su tüketimini en aza indirmek için Mersin’in hava kirliliği haritası yok , modellemesi yok. İmar planları yapılırken koridorların döşenmesi ve şehre nefes alınmasını sağlamak. Bu hava kirliliğini azaltabilecek en değerli etkenlerden biri olacaktır. Öte yandan ithal kömür kullanımı en önemli etkendir. Yoksulların satışı” kaliteli kömür yasaklanmalıdır. Vatandaşlarımıza da gerçek yangın yakma sistemleri öğretilmelidir. Vatandaşlarımız bulduklarını yakmasınlar” dedi.