Haber

Bakan Kacır, Bursa’daki ilk Türk astronotuyla temasa geçti

Bakan Kacır, Bursa’daki ilk Türk astronotuyla temasa geçti

Bakan Kacır: “Savunma sanayi ihracatını 5,5 milyar doların üzerine çıkardık”

“Alper Gezeravcı 81 ili gezerek gençlerle buluşacak”

BURSA – Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, 7 gün boyunca uzaya çıkan ilk Türk astronot Alper Gezeravcı ile GUHEM’de ilişki kurdu. Bakan Kacır, şu anda yıllık 600 milyar doları aşan uzay ekonomisinden artan oranda pay almayı hedeflediklerini belirtti. Bakan Kacır, “Savunma sanayinde yıllık 250 milyon doları aşan ihracatımızı 5,5 milyar doların üzerine çıkarmayı başardık. Havacılık sektöründeki kabiliyetlerimiz de tüm bu başarı hikayesinde lokomotif rol oynadı.” “oynadı” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, 7 gün boyunca uzayda kalan ilk Türk astronot Alper Gezeravcı ile Bursa’daki Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi’nde ilişki kurdu. Temasın ardından basın açıklaması yapan Bakan Kacır, “Şirin şehrimiz Bursa’da Türkiye’nin en güzel bilim merkezlerinden biri olan GUHEM’deyiz. Bugün burada olmamızın nedeni Alper Geeravcı ile ilişki kurmaktı. Türkiye’nin ilk insan ve uzay bilimi misyonunu gerçekleştirdik. Buradan Alper Gezeravcı ile iletişime geçeceğiz. “Kurduğumuz temas, Türkiye’deki milli teknoloji hamlesinde en önemli yol arkadaşlarımız olan gençlerle tanışmamızı sağladı. Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki görevinin 7. gününü tamamlamak üzere. Bildiğiniz gibi Türkiye’nin ilk astronot ve bilim misyonudur” dedi.

Uzayda 13 farklı deney yapılacak

Bakan Kacır, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türk bilim adamlarının genetik ve biyolojik ekipman bilimi gibi alanlarda hazırladığı 13 farklı deney, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda Alper Gezeravcı tarafından yürütülüyor.” “Küresel bilim literatürüne değerli kazanımlar getirmesini bekliyoruz. Elbette ilk insanlı uzay misyonumuz önümüzdeki yıllarda da mutlaka devam edecek. Türkiye, uydu geliştirme konusunda halihazırda sahip olduğu değerli yetenek, deneyim ve bilgi birikimini bu alanda da kullanacak. Önümüzdeki dönemde derin uzay programlarında üretimin daha ileri seviyelere taşınması aynı zamanda şu anda “Yıllık 600 milyar doları aşan uzay ekonomisinden artan oranda pay almayı hedefliyoruz” dedi.

“Savunma sanayisinde ihracat 5,5 milyar doları aştı”

Milli uzay programı çerçevesinde Türkiye’de uzay sanayinin gelişmesini öncelikli hedeflerimiz arasında gördüklerini kaydeden Kacır, “Bu kapsamda önümüzdeki dönemde Ankara’da uzay teknolojileri geliştirme bölgesi inşa edeceğiz. Böylece sahip olduğumuz insan kaynağımızı hem nicelik hem de nitelik açısından geliştirmiş olacağız.” “Standartlarımızı yeni seviyelere çıkarmaya ve özel dairenin bu alandaki yeni projelerde daha güçlü rol almasını sağlamaya çalışacağız. Türkiye, son 22 yılda savunma sanayinde çok büyük başarılara imza attı. Yıllık ihracatımız 250 milyon dolardan 5,5 milyar doların üzerine çıktı. Ve bu başarı hikayemizde havacılık sektöründeki kabiliyetlerimiz lokomotif rol oynadı. Bu yetenekleri ufkun ötesine, uzay endüstrisine taşımak için artık yeni bir döneme başlıyoruz” dedi.

Alper Gezeravcı 81 ili ziyaret edecek

Bakan Kacır sözlerini şöyle sürdürdü; “Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türkiye’nin yüzyıla adım attığı bu çalışmalarla Türkiye’nin uzay çağının da güçlü bir şekilde başladığını umuyorum. Amacımız, umudumuz, temennimiz gençlerimize, çocuklarımıza ilham olacak bu misyonları sürdürmektir. Tüm bu çalışmalarla gelecekte daha güçlü bir şekilde Türkiye’nin milli teknoloji atılımına katkı sağlamak.Amacımız, üreten, üreten ve dünyaya rekabetçi bir şekilde ihracat yapabilen bir ülke olma yolculuğuna katkıda bulunmaktır.14 günlük misyonunu tamamladıktan sonra, Alper Gezeravcı, fırlatmanın gerçekleştiği üsse yakın bir bölgede önce okyanusa inecek, ardından Türkiye’ye gelerek 81 ilde Türk gençleri ve Türk çocuklarıyla toplantılar yapacak. Bölgesel konum ve zamanlama sisteminden ay misyonuna kadar önümüzdeki dönemde de program çerçevesinde hedeflerimize tek tek ulaşarak, bu yolculukta bilim insanlarımızın önünü açmaya devam edeceğiz. Bu hafta da bir davet yaptık. TÜBİTAK Uluslararası Öncü Araştırmacılar Programı ve TÜBİTAK Uluslararası Genç Araştırmacılar Programı davetiyelerini duyurduk. Bu davetler çerçevesinde birçok bilim insanını Türkiye’ye getirmeyi, özellikle geçmiş yıllarda dünyanın farklı ülkelerine giden ve orada araştırmalarını sürdüren Türk bilim adamlarının beyin göçünü sağlamayı hedefliyoruz. Bunların değerli bir kısmının da astronomi ve uzay bilimi alanlarında çalışan bilim insanlarımız olmasını diliyorum. Türkiye, yakın gelecekte de uzay teknolojileri, uzay bilimi ve uzay endüstrisinde küresel düzeyde önemli bir oyuncu olarak rol oynamaya devam edecektir. Önümüzdeki dönemde bu çalışmaların güçlü bir altyapıyla yürütülmesini sağlamaya yönelik bir yasa çalışmasını parlamentomuzun gündemine getirmeyi hedefliyoruz. Umarım bu yakında gerçekleşir. “Geçtiğimiz yıllarda Cumhurbaşkanımızın Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile oluşturup yürüttüğü Ulusal Uzay Programında öncü rol üstlenen Türk Uzay Ajansı, aynı zamanda daha büyük uzun vadeli projeleri hayata geçirme ve nitelikli insan kaynağını daha güçlü istihdam etme olanağına da sahip olacak. önümüzdeki dönemde.”

“Teknolojideki atılımları milletimizle paylaşmaya devam edeceğiz”

Bakan Kacır sözlerini şöyle tamamladı; “Tüm bu sürece destek veren medya mensuplarına da ayrıca teşekkür etmek istiyorum. O gece ABD’nin Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Merkezi’nde fırlatılışına canlı olarak şahit olduk. Ancak biliyorum ki bizimle birlikte 85 milyon kişi de buna şahit oldu.” gece yarısı saat 7’de fırlatılacak.” Her yaştan 70’e kadar büyük bir heyecan ve coşkuyla takip ettiler. Tüm bu heyecanın ve coşkunun milletimize yansıtılmasında siz medya mensuplarımız çok değerli bir rol üstlendiniz. Türkiye’de ilk kez bir bilim misyonu bu düzeyde toplumsallaştırıldı. İlk kez bu düzeyde aile sohbetlerine bilimsel bir etkinliğe yer verildi. Bu bir konu haline geldi. Hayatları boyunca unutamayacakları bu heyecana tanık olabilmeleri için, küçük çocuklarımızın ebeveynlerini ilk kez bilimsel bir etkinlik için uykularından uyandırdılar. Umarım önümüzdeki dönemde de bu ivmeyi sürdürürüz. Bilimi ve teknolojiyi Türkiye’nin gündeminde üst sıralarda tutmaya çalışıyoruz ve yaşadığımız bu sorun, tam bağımsız Türkiye iddiasını ve idealini sürdürülebilir kılmak için Türkiye’nin milli teknoloji hamlesini gerçekleştirmenin heyecanını milletimizle paylaşmaya devam edelim. Coğrafya. Bırakın Türk gençleri bu yolculuğun öznesi olmak için hazırlıklarını en iyi şekilde sürdürsünler, onlara en iyi eğitim olanaklarını sunarak önlerindeki engelleri birer birer kaldıralım. “Türkiye’yi Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılından bilim ve teknolojiyle Türkiye’nin 100. yılına taşıyalım.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu